Solsikkerne:
Solsikkerne består af de mindste børn fra 3-4 år. Det er for de fleste nyt for dem at komme i børnehave, og det er for mange af dem mange indtryk at fordøje, når de pludselig er sammen med så mange børn og voksne. Da vores Skovtroldegruppe er ude af huset 3 dage om ugen, skaber vi den ro i huset, som vi mener, er vigtig for de mindste.
Som overordnede temaer har vi følgende for Solsikkerne:
Leg
Børn finder sammen og børn finder på lege. De spejler sig i hinanden, og lærer derigennem meget om sig selv. De etablerer venskaber, og dem skal vi være med til at styrke, da de bidrager til udviklingen af det enkelte barns trivsel og selvværd. Vi skal støtte de børn, der ikke selv magter at etablere og udvikle venskaber med andre børn.
Krop og bevægelse
For denne aldersgruppe har vi valgt at have specielt fokus på krop og bevægelse. Vi råder over gymnastiksalen 2 formiddage om ugen og har her gymnastik med redskaber den ene gang og motorik og sanglege den anden. Vi udarbejder en plan for aktiviteten, så vi sikrer, at alle udvikler sig løbende.
Naturen
Vi er så heldige at have adgang til et skovstykke på vej ud mod Rødkærsbro. Med en lille bustur er vi i skoven. Selvom det er Skovtroldene der tager der ud hver uge, er Solsikkerne også ofte på besøg.
Vores store udearealer omkring børnehuset, giver børnene store mulighed for et rigt udeliv.
Kreative aktiviteter
Vi vil gennem perioder af året dyrke de forskellige udtryksformer: billedkunst (tegne, male, modellere), og vi vil i andre perioder gå mere i dybden med sang og rytmik. Vi mener, at børn skal stifte kendskab til forskellige udtryksformer, og at følelsen af at skabe noget for sig selv eller i fællesskab, er et vigtigt led i barnets selvforståelse.
Samlinger
Børn har brug for, at der i løbet af dagen er rolige stunder. Hver dag holder vi samling, hvor vi styrker samtalen, øver os i at lytte til hinanden og give ”plads” til hinanden. Ved samlinger læser vi også historie og synger sange.
Måltider
Vi mener, at måltider skal være rolige og hyggelige med kendte rutiner og opgaver. Også her skaber vi et rum, hvor vi taler og lytter til hinanden.
Ture
Som Solsikke får du styrket kendskabet til den nære by og de muligheder den byder på. Biblioteket, skoven omkring byen, butikker, legeplads m.v.
Skovtroldene:
Den lønnede studerende forventes at kunne arbejde alene med en gruppe børn, f.eks. frokost, kl. 2-mad og med aktiviteter ude og inde.
Øvelsespraktikanten arbejder tæt sammen med praktikvejlederen i første halvdel af praktikken og forventer at kunne arbejde mere selvstændigt i sidste halvdel af praktikken.
En dag i skoven ser oftest sådan ud:
Vi holder samling med sang, snakker f.eks. om et bestemt dyr, årstiden eller et fænomen, læser historie eller andet vi synes er interessant, morsomt eller vigtigt.
Herefter opholder vi os i naturen omkring togvognen. Vi går f.eks. i gang med at save brænde, hamre søm i blokken, snitte pinde, lede efter smådyr eller synke ned i anemonerne i skovbunden – alt efter behov og ideer.
Der bliver også opfundet nye ideer til ”Flintstonebilen”, omarrangeret i sanddyngens ”friluftskøkken” samt videreudviklet det væltede træ, som både blev en udfordrende balancebom og rutsjebane.
Vi undersøger naturen, både på børnenes initiativ og via de voksnes oplæg. Muldvarpegange kan f.eks. udforskes med handsker på, frøer og tudser bliver opsamlet og studeret, træstubbe bliver vendt, så man kan se og mærke krible-krable livet. Vi ser også på de forskellige årstider, vi går igennem.
Madpakken bliver fortæret med stor appetit. En gang om måneden hjælper vi hinanden med at lave et måltid mad over bålet, altid med gode og sunde ingredienser alt efter årstidens udbud. Ild og vand får en vigtig betydning, da der ikke er strøm og indlagt vand – så bålpladsen er stedets hjerte.
Fælles for vores pædagogiske tanker er, at vi bruger naturen som et redskab til at opleve og forstå væsentlige ting i livet: vi giver os god tid, vi har ”højt til loftet” og tilstræber, at alle børnene får en god dag med både leg, udvikling og hygge. Vi bestræber os på, at alle får følelsen af, at vi er en gruppe, som er sammen og hjælper hinanden, og at alle er lige vigtige. For at trives i disse rammer er det vigtigt, at forældrene bakker op og selv kan se glæden ved naturens mangfoldigheder.
Mariehønsene:
Vuggestuen lægger vægt på at skabe et trygt miljø med rutiner, genkendelige rammer og omsorg for det enkelte barn.
Det er vigtigt, at der i det daglige er en tæt dialog mellem forældre og personale i vuggestuen, så barnet kan få en god og tryg hverdag.
Vi anser det for vigtigt at tage imod hvert enkelt barn, så forældrene kan tage af sted på arbejde i sikker forvisning om, at der tages hånd om netop deres barn.
Dagligdag i Vuggestuen
Kl. 6.30-7.45
Tilbyder vi morgenmad på stuen. Her leger vi, mens vi fortsat modtager børn.
Kl. ca. 9.00
Holder vi samling, hvor vi får frugt/brød og vand.
Om formiddagen vil vi have forskellige aktiviteter. Dette kan være:
- bade i det store badebassin
- lege på legepladsen
- gå en tur
- tumle i gymnastiksalen
- læse bøger
- høre musik – danse
- tegne/male, lægge puslespil
- lege på stuen
De børn der har behov for det, får en formiddags lur.
Kl. ca. 11.00
Spiser vi mad samlet. Måltiderne er af stor værdi og vi prioriterer, at der er en god og hyggelig stemning ved bordet.
Madplanen hænger på stuen.
Efter maden bliver alle børnene skiftet inden de skal ud og sove.
Kl. ca. 14.00
Når børnene har sovet, spiser vi eftermiddagsmad. Vi får et lille måltid, det kan være f.eks. rugbrød, boller og frugt.
Efter maden er der ingen faste aktiviteter.
Kl. ca. 16.30
Samles vi med resten af huset i vuggestuen.
Vi tilbyder en samtale til forældrene, ca. 3 mdr. efter barnets start, samt ved overgangen til børnehave. Derudover vil der altid være tid til en samtale, hvis forældrene eller vi har behov for det. Har forældre brug for en snak, aftal da tid med personalet.
Fødselsdage
Vi holder fødselsdag for vuggestuebørnene her i huset. Vi har lys og flag på bordet, vi synger en fødselsdagssang og Vuggestuen har en lille gave til fødselsdagsbarnet.
Barnet må gerne medbringe noget spiseligt til gruppen – det kan f. eks være boller eller frugt. Se vores kostpolitik.
